Wanita warga emas lari berkaki ayam dalam lumpur minta bantuan, Azhan Rani s4yu tengok sendiri kesus4han penduduk pedalaman

KISAH mengenai nasib seorang wanita warga emas berlari berkaki ayam bagi mendapatkan bantuan daripada sukarelawan b4njir di Mentakab, Pahang mengundang rasa sebak dalam kalangan netizen.

Seperti yang diceritakan pelakon Azhan Rani, 45, wanita berkenaan berlari menuju ke arah kumpulannya ketika mereka menjalankan misi bantuan b4njir di Kampung Batu Kapor Bawah 6 di Mentakab, Pahang.

“Saya nak kongsikan sikit satu peristiwa yang tak dapat dilupakan. Tempat ni agak jauh ke dalam sikit berbanding rumah lain yang juga alami keros4kan teruk akibat b4njir yang hampir sampai mencecah ke bumbung.

“Nampak makcik tudung biru ini berlari berkaki ayam tak hirau dah apa yang dia pijak.

270065614_615442129657767_7773262726182242493_n

Wanita warga emas tersebut datang berlari ke arah mereka untuk mendapatkan bantuan b4njir.

“Masa ni saya baru nak alihkan kereta nak cari parking, mungkin dia ingat kami nak gerak pulang sebab memang dah tak nampak jalan ke rumah dia pun,” tvlis Azhan di Instagram.

Tambah Azhan, dia send1ri merasa sayu tatkala melihat keadaan rumah wanita berkenaan yang musnah akibat b4njir baru-baru ini.

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh Azhan Rani (@azhan_rani)

“Rumah dia kat belakang lagi dari kawasan becak tu. Setakat semalam belum ada bantuan hadir. Rumah kayu dia hancur musnah roboh akibat b4njir, dekat sangat dengan sungai belakang rumah dia.

“Tinggal bahagian depan rumah je yang masih tegak berd1ri. Makcik redah air paras dada masa nak selamatkan d1ri haritu… tiada harta benda yang dapat diselamatkan.

Masuklah ke dalam lorong-lorong kampung, mereka tak ada kemampuan nak keluar cari pusat bantuan yang banyak terletak di tepi jalan besar ataupun di sebelah bandar.

AZHAN RANI

PELAKON

“Apabila terfikir apa yang dia makan, macam mana dia tidur… memang boleh buatkan saya termenung. Betapa jij1knya kita kalau masih nak merungut tentang erti susah,” katanya.

Dalam pada itu, pelakon drama Nur ini berh4rap agar lebih ramai sukarelawan masuk ke kawasan pedalaman seperti itu untuk menyalurkan bantuan.

“Tak banyak yang saya dan team mampu bantu, tapi hari ini dan hari seterusnya saya h4rap makin banyak bantuan akan hadir untuk mereka di sana.

“Masuklah ke dalam lorong-lorong kampung, mereka tak ada kemampuan nak keluar cari pusat bantuan yang banyak terletak di tepi jalan besar ataupun di sebelah bandar.

270354597_1574777792886436_8141251574020945764_n

Azhan dan kumpulannya menyerahkan bantuan b4njir kepada penduduk di sekitar Kampung Batu Kapor.

“Mereka tiada masa dan tak kuasa dipeningkan dengan kerenah nak mengisi borang, buat permohonan tunggu kelulusan dan sebagainya,” ujarnya.

Meninjau pada ruangan komen perkongsian Azhan, rakan selebriti dan netizen akui sebak mengenangkan nasib wanita berkenaan.

“Alhamdulillah Allah hantar team kalian untuk mereka, hanya Allah yang dapat membalas pada kalian semua.

“Apabila kita menolong orang susah atau di dalam kesusahan, baru kita kenal erti bersyukur. Terima kasih abang @azhan_rani & team banyak menolong mangsa b4njir yang sangat memerlukan.

“Semoga tuan dan seluruh team dapat keberkatan dalam usaha ini. Meskipun di sini bukan kampung atau rumah saya, saya tetap ucapkan jutaan terima kasih,” kata beberapa netizen.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Update Report

Sumber : Mstar

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Leave a Comment