Dr Izzar Ber4ng Jemaah Umrah Men1pu Status Svntikan Vaksin, Sekali Ini Kata-kata Padu Darinya

Baru-baru ini suami kepada pelakon Ummi Nazeera, Dr. Izzar Anwari telah berkongsi pandangan terhadap isu jemaah umrah yang men1pu status svntikan vaksin.

Menurut Dr. Izzar, seandainya dia dapat menunaikan umrah, dia akan pastikan mematuhi undang-undang negara kita dan Arab Saudi. Dia juga akan dapatkan vaksin Meningococcal dan juga lengkap divaksinasi Vaksin Covid-19 seperti yang diwajibkan.

Beliau juga menjelaskan bahawa peraturan itu dibuat adalah untuk melindungi kita dan juga orang-orang lain di rumah Allah nanti.

Menerusi hantaran di Instagram miliknya, dia juga bertanya seandainya diberi peluang untuk pergi umrah tanpa perlu divaksin, adakah kita ingin pergi ?

“Tapi kalau ada orang tertentu memberi peluang kepada kita untuk pergi umrah tanpa perlu vaksinasi, rasa-rasa nak ke? Kita men1pu siapa sebenarnya?.

“Rasa bagus dan bangga dapat lepas pemeriksaan di KLIA dan Arab Saudi? Rasa keb4l dapat tawaf beramai-ramai dengan orang lain sambil meningkatkan risiko jangk1tan Covid-19 dan meningococcal?

“Saya taknaklah macam tu. Saya kalau boleh, nak ke Tanah Suci tu diri pun kenalah suci atau bebas dari apa2 unsur pen1puan sebelum ke sana.

“Saya nak bersihkan niat dan hati saya dahulu. Dan elakkan bersek0ngkol dengan mana-mana pihak yang akan meros4kkan niat dan hati saya.

“Kalau saya memilih untuk tidak divaksin dan men1pu diri sendiri untuk pergi umrah juga, saya bukan sahaja akan membahayakan nyawa saya, malah nyawa-nyawa jemaah umrah lain juga. Kalau apa-apa jadi kat mereka disebabkan saya, macam manalah saya nak menjawab nanti. Bukan menjawab di dunia sahaja.

“Tapi, yang paling saya takvt ialah apabila saya akan menidakkan hak atau peluang jemaah-jemaah lain untuk menunaikan umrah atau haji di masa hadapan kerana saya men1pu telah divaksinasi. Takvt Kerajaan Arab Saudi akan ban Jemaah dari Malaysia disebabkan saya.

“Semuanya balik kepada sikap masing-masing. Nak men1pu tu, letakla peraturan apa-apa pun. Mesti dia akan cari jalan untuk men1pu. Semoga kita semua dijauhkan. Aminn,”-tegasnya.

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh Dr. Izzar Anwari (@izzar)

Ramai yang meninggalkan kata-kata positif di ruangan komen tersebut.

Kementerian Kesihatan (KKM) menges4n ketidakp4tuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) apabila 14 peratus daripada 122 kes Omicron membabitkan jemaah umrah setakat Selasa tidak menerima svntikan vaksin.

Menterinya, Khairy Jamaluddin memberitahu, pihaknya sedang meneliti alasan 17 jemaah terbabit mengenai perkara itu.

Berdasarkan data yang dikongsikan daripada 122 dijangkiti Omicron itu 26 menerima vaksin AstraZeneca, Moderna (satu), Pfizer (57), Sinovac (enam), selain penerima dos penggalak Pfizer (enam) dan Sinovac (lapan), manakala 17 tidak divaksinasi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Update Report

Sumber: Instagram izzar

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Leave a Comment