[Terkini] Fakt0r Hujan Dan Sejuk MeIampau Punca Harga Sayur Naik Mend4dak.

GEORGETOWN: Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) negeri mengesahkan faktor kenaikan harga sayur-sayuran di pasaran ketika ini berpunca daripada cuaca dan hu jan yang tldak menentu.

Pengarahnya, Mohd. Ridzuan Ab. Ghapar berkata, Jabatan Pertanian dan Iembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) memaklumkan bekalan sayur-sayuran di pasaran negeri ini berku rangan serta berlaku ker0sakan sayur-sayuran milik petani di Cameron Highland, Pahang.

“Selain itu, bekalan sayur-sayuran imp0rt turut berkurangan ek0ran negara pengeluar mengaIami keadaan cuaca sejuk meIampau serta kenaikan kos pengangkutan k0ntena dari negara asal.

“Sehubungan itu, Sksyen Pengu.at Ku asa KPDNHEP telah menjalankan pemeriksaan dan menyerahkan N0tis Pengesahan MakIumat Barangan (NPMB) ke atas pengimp0rt serta pemb0rong sayur bagi mendapatkan makIumat harga sayur-sayuran,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Semalam, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengge sa KPDNHEP dan FAMA menyelesaikan segera lsu kenaikan berga.nda harga sayur-sayuran di pasaran ketika ini.

Ini berikutan harga sayur-sayuran kini meningkat sehingga mencecah 200 peratus sejak dua minggu lalu sehingga membeb.ankan para peruncit di negeri ini.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Update Report

Sumber : hm

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Leave a Comment