Kan Dah Kena, Bukan lsteri Arw4h Abam B0cey Yang Kejar Harta Tetapi Pihak PIaintif Membuat Demikian

Ketika membaca keputusan penghakimannya, Zulqarnain berkata, setelah meneliti semua keterangan s4ksi dan hujahan pegu4m, mahk4mah berpuas hati bahawa pihak yang mengejar harta ialah bukannya defendan sebaliknya plaintif-plaintif.

“Pihak yang mengejar harta bukannya isteri arwh (Abam B0cey) sebaliknya pIaintif²,” kata Hakim Zulqarnain Hassan di Mahk4mah Sesyen di sini pada Jumaat.

Beliau berkata demikian ketika keputusan pr0siding k3s sam4n fitn4h memb4bitkan keluarga Ali Puteh atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan terhadap Siti Nor Hidayah Mohd Ali selaku defendan.

Dalam k3s itu, ibu, Allahyrham Sabariah Arshad; bapa, Syed Mohd Ridzuan Syed Hassan; kakak, Sharifah Nor Wahidah Syed Mohd Ridzuan dan Ali Puteh dinamakan masing-masing pIaintif pertama hingga keempat.

Katanya, ia jelas pada hari kedua Abam atau nama sebenar Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan men!nggal dunia, ahli keluarga plaintif adalah pihak yang mengajak Siti Nor Hidayah untuk berbincang mengenai harta arwh.

Malah telefon arwh diambil oleh Ali Puteh manakala beg duit arwh diambil (arwh) ibunya.

“Perbuatan itu seolah-olah tidak memahami kesed!han isteri arwh yang juga dalam dilema sedang memikirkan bagaimana untuk mengharungi masa depan dan membesarkan anak yang masih kecil,” katanya.

Beliau berkata, mahk4mah berpuas hati persekitaran dan keadaan pada masa berkenaan amat menyed!hkan bagi isteri Allahyrham dan dia berada dalam keadaan tertekan.

Katanya, ia jelas daripada kata-kata Siti Nor Hidayah bahawa perasaannya sed!h dan satu-satu perkara yang difikirkan ialah bagaimana mahu membesarkan anak.

Menyentuh hantaran yang dibuat Ali Puteh menerusi Instagram terhadap Siti Nor Hidayah pada Februari 2020, Hakim Zulqarnain berkata, ia amat keras, meIampau, menjat0hkan maru4h dan mengaibkan.

“Kalau kata-kata seperti ‘kamu b0d0h’ atau ‘kamu jah4t’ boleh mengaibkan, apatah lagi menggunakan perkataan ‘binat4ng’.

“Jika ditujukan kata-kata itu kepada pes4kit yang uz0r dan terlantar di h0spital, dia akan cuba bangun lalu mempertahankan maru4hnya,” katanya.

Beliau berkata, ia seolah-olah isteri Allahyrham adalah spesies asing yang kerjanya mer0mpak harta.

Apatah lagi katanya, ia ditujukan kepada seorang wanita yang baru beberapa hari hil4ng tempat bergantung, masih bersed!h dengan kematian pasangan hidup dan risau bagaimana mahu membesarkan anak kecil yang berusia lebih kurang setahun.

Mahkamah Sesyen pada Jumaat memerintahkan Ali Puteh membayar RM60,000 kepada Siti Nor Hidayah kerana mengeluarkan kata-kata mengaibkan di Instagram dua tahun lalu.

Pada Mei 2020, Siti Nor Hidayah, 30, telah memfailkan sam4n fitn4h terhadap Ali Puteh, 34, berhubung kenyataan yang dibuat pelawak itu di akaun Instagramnya yang antara lain menggambarkan dirinya seorang yang tidak bertanggungjawab.

Wanita terbabit memohon ganti rugi am, teladan atau punitif dan ter0k yang tidak dinyatakan jumlahnya.

Dia juga memohon satu perintah injunksi bagi menghalang adik iparnya menyiarkan sebarang kenyataan berbaur fitn4h terhadap dirinya, kod dan relif-relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahk4mah.

Dalam prosiding pada Jumaat, Ali Puteh diwakili peguam, Noorazmir Zakaria manakala Siti Nor Hidayah diwakili peguam, Mohamed Ibrahim Mohamad, sementara usahawan k0smetik, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman diwakili peguam, Hasshahari Johari Mawi.

Dalam prosiding sama, mahkamah turut men0lak s4man fitn4h yang dikemukakan Ali Puteh dan tiga ahli keluarganya yang lain terhadap Siti Nor Hidayah dan Aliff Syukri dengan kos sebanyak RM13,000.

Dalam s4man itu, Ali Puteh bersama bapanya, Syed Mohd Ridzuan, 67, Sabariah dan kakak sulungnya, Sharifah Norwahidah, 44, pada Julai 2020 memfailkan s4man fitn4h terhadap Aliff Syukri dan Siti Nor Hidayah berhubung satu temu bual yang disiarkan secara langsung di akaun YouTube usahawan kosmetik itu.

Temu bual itu didkwa telah menjatuhkan maru4h, mengaibkan dan memf!tnah Ali Puteh sekeluarga.

Sehubungan itu, Ahli Puteh dan keluarganya memohon satu perintah menghaIang Aliff Syukri dan Siti Nor Hidayah daripada mengeluarkan sebarang pernyataan fitn4h.

Mereka juga memohon agar kedua-dua lndividu itu membuat permohonan maaf secara terbuka, menarik balik dan memadamkan video temubual yang berbaur fitn4h tersebut di kesemua media sosiaI milik Aliff Syukri.

Turut dimohon ialah ganti rugi am, ter0k dan teladan yang akan ditaksirkan kemudian oleh mahkamah serta k0s dan relif-relif lain yang difikirkan kemudian.

Kemel0t antara kedua-dua individu itu tercetus selepas kem4tian Abam Bocey pada 10 Februari 2020 akibat dem4m panas.

Sumber:Achik

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Update Report

Sumber :www.dnq.pw

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Leave a Comment