MB tampil beri penjelasan punca sebenar b4njir terbvruk di Selangor

SHAH ALAM: Hujan luar biasa sejak pagi semalam dan berterusan sehingga kini ditambah dengan kejadian air pasang menyebabkan beberapa kawasan di Selangor dilanda b4njir.

Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari berkata Jabatan Pengairan dan Saliran Selangor memaklumkan bahawa taburan hujan telah mencecah 380mm.

“Jumlah ini adalah lebih dua kali ganda taburan hujan tertinggi yang dicatat sebelum ini iaitu kira-kira 180mm. Air pasang di kawasan-kawasan terlibat b4njir pula mencecah hingga 4.5 meter,” katanya dalam

kenyataan selepas mempengerusikan mesyuarat Unit Pengurusan Benc4na Negeri Selangor hari ini.

Beliau berkata susulan itu beberapa langkah sedang dan akan diambil termasuk membabitkan k3selamatan m4ngsa-m4ngsa banjir di kawasan yang paling terk3san.

Katanya setakat 5 petang tadi, daerah Klang, Petaling, Sepang, Kuala Langat dan Kuala Selangor telah mengoperasikan 46 pusat pemindahan sementara (PPS) bagi menempatkan 3,582 mangsa b4njir.

Menurut Amirudin, k3semua m4ngsa di PPS akan melalui saringan cov1d-19 secara berkala dan percuma untuk mengelak tercetusnya k3s cov1d-19 dan PPS khusus akan disediakan bagi mangsa yang dik3san positif cov1d-19.

Beliau berkata aset-aset kerajaan negeri serta agensi seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat, Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia akan dikerah khususnya kenderaan redah b4njir bagi pemindahan mangsa serta pengagihan barangan keperluan asas manakala Air Selangor diarah menyediakan tangki air bergerak di PPS.

“k3semua usaha ini akan dikoordinasi oleh Smart Selangor Operations Centre (SSOC) yang beroperasi 24 jam berpusat di Ibu Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, Shah Alam selain pasukan sukarelawan Team

Selangor dan Selangor Volunteer (SERVE) akan digerakkan bagi membantu proses penempatan penduduk di PPS, mengagihkan bantuan awal serta pembersihan selepas air pasang mula surut,” katanya.

Amirudin berkata 134 pintu air terpaksa ditutup akibat kejadian air pasang bagi mengelakkan air melimpah keluar ke kawasan-kawasan perumahan penduduk yang berdekatan kunci air.

“Sebanyak 93 pam turut beroperasi secara penuh untuk mempercepatkan aliran air ke sistem perparitan sungai bagi mengawal kejadian4na Negeri Selangor di talian 03-50350920.

EMPANGAN Klang Gate

Air empangan Klang Gate dilepaskan berperingkat

Kuala Lumpur: Polis Daerah Ampang Jaya, kini dalam keadaan siap sedia menghadapi sebarang kemungkinan susulan pelepasan air dari Empangan Klang Gate, Hulu Kelang, yang dilaporkan melepasi tahap bah4ya.

Setakat ini sebanyak 25 peratus dari jumlah k3seluruhan air dalam empangan berkenaan sudah dilepaskan secara berperingkat.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak berkata, semua pegawai dan anggota di daerah Ampang Jaya diletakkan dalam keadaan siap sedia berhubung segala kemungkinan yang bakal berlaku susulan tindakan pelepasan air empangan.

“Pada masa ini k3seluruhan kekuatan kita adalah membabitkan lima pegawai dan 32 anggota dari Balai Polis Melawati, Balai Polis Hulu Kelang, Balai Polis Ampang dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya, sendiri.

“Semua pegawai dan anggota itu akan terbabit dalam menghadapi sebarang kemungkinan khususnya di Taman Melawati dan kawasan berhampiran,” katanya kepada BH.

Mohamad Farouk berkata, proses pertama pelepasan air dilakukan pada jam 11.50 malam.

“Sehubungan itu, saya meminta orang ramai untuk tidak panik dan pelaksanaan proses melepaskan air empangan dilaksanakan secara berhati-hati mengikut prosedur ditetapkan,” katanya.

Katanya, sekiranya berlaku kejadian yang tidak diingini, semua pegawai dan anggota akan segera dikerahkan pada bila-bila masa untuk bantuan kepada orang ramai khususnya penduduk di kawasan pentadbiran IPD Ampang Jaya.

“Ingin saya tegaskan di sini bahawa nyawa dan k3selamatan diri serta keluarga anda menjadi keutamaan kami berbanding dokumen penting dan harta benda yang mungkin rosak akibat benc4na,” katanya,

— BERNAMA

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Update Report

Sumber : http://trendingsangat.pw/

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Leave a Comment