Mimi Lana P0sitif C0vid-19, Maklum Alami Gejala Tervk – “Bacaan Oksigen Turun Cecah 85%..”

Pelakon, Mimi Rozaiana Zainal Abidin atau Mimi Lana memaklumkan dirinya telah dis4h p0sitif Covid-19 selepas menjalani ujian saringan, pada Isnin.

Ekoran hal tersebut, aktres berusia 26 tahun ini mended4hkan dia mengalami gejala seperti batuk k4hak berd4rah dan masalah kesukaran untuk bernafas.

Bukan itu sahaja, Mimi turut berdepan detik cem4s selepas tahap oksigen dalam paru-parunya menurun kepada 85 peratus, dua hari lalu.

“5 days ago I was tested (+ve). The symptoms hit me so b4d. Start from satu badan salit rasa macam tulang semua dipatah patah sampai tak tahu nak duduk position macam mana.

“Sejuk menggigil, k4hak berd4rah, berpeluh peluh until sesak nafas yang sangat sangat tervk.

“The worst part my oxygen drop to 85 two days ago.I was so panic. Call banyak hospital jugak.

“Mostly full sebab sekarang ni memang case sangat sangat banyak dan mereka tak accept for admitted sebab katil dah full.

“Cuma ada sesetengah hospital yang still accept for rawatan oxygen kalau betul betul emergency. Sekarang baru Mimi faham bertapa sakit dan susahnya nak handle penyakit ni,” maklumnya.

Bagaimanapun, pelakon drama bersiri Hati Yang Ters4kit ini menzahirkan rasa syukur kerana tahap kesihatan dirinya sudah semakin pulih dan bertambah baik.

“Mimi dah banyak kali closed contact, but never tested positive. Cuma kali ni nasib tak menyebelahi saya.

“But Alhamdulillah I feel so much better today, cuma masih ada batuk, saklt tekak dan flu sikit. Harapnya, I will fully recover in few more days.,” tulisnya menerusi entri di akaun Instagram miliknya.

Di samping itu, pelakon kelahiran Taiping, Perak ini menasihati kepada orang ramai yang turut dij4ngkiti wabak peny4kit berkenaan supaya terus kuat dan sentiasa berfikiran positif.

“To those yang tengah facing benda yang sama, Mimi doakan awak semua cepat pulih dari peny4kit ni. Keep strong and keep fighting. Kalau sesak nafas jangan panic, practice your breathing slowly, banyak kan duduk jangan baring sahaja.

“Jangan banyak fikir. Kalau betul betul tervk go and seek for help ok. Keep update to your love one your condition. Minum banyak air and makan ubat.

“Fikir positive, this is just temporary you will get through this ok? Hugs xxx,” tulisnya lagi.

 

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh MIMS (@missmimilana)

KOMEN NETIZEN:

Foto: Instagram Mimi Lana

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Update Report

Sumber : MH

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Leave a Comment