Pelawak Maidin Meningg4l Dunia Dalam Solat, Ini Kebaikan Yang Dilakukan Arw4h Semasa Hidup

Jika sesiapa yang pernah menonton Anak Mami The Movie, Nana Tanjung dan Mami Jarum pasti mengenali dengan pelakon veteran Allahyarh4m Maidin Ibrahim atau dikenali sebagai Mamu.

Kemat1annya sedikit sebanyak telah meyedlhkan industri seni kerana telah banyak berjasa dalam dunia hiburan.

Anak Allahyarh4m, iaitu dikenali sebagai Cikgu Sharifah Maidin telah meceritakan kebaikan-kebaikan arw4h sepanjang dibesarkan.

Gaji artis dulu tak sama macam sekarang
“Aku layak cakap kot? Aku anak artis juga. Takda la glamour macam depa sangat. Tapi abah ada la dapat award! Takat berlakon 8 ke 9 filem (kot!). Bayaran artis sekarang tak macam dulu. Kemaih! Tapi abah aku bela kami 5 beradik tak da minta-minta. Minta tolong adalah. Lepas tu bayar balik. Abah aku kayuh basikal walau artis. Senang sikit naik motor Yamaha ja. Jiran kata, rumah kami macam padang bola. Kosong! Kereta abah aku bukan second hand, tp fourth hand…”

Abah selalu kena tlpu

“Lepas kami kerja baru abah dengar kata beli kereta baru. Kereta Kelisa tu lah abah pi show sana sini. Tu pun abah selalu kena tlpu. Hampa tau abah aku kata apa? Halailah, Allah bagi kat abah balik nanti. Abah aku tak tunggu pendapatan artis sahaja. Abah aku guna duit lakonan dan berlawak tu beli lembu dan kambing. Kami la manager dia. Kami la drebar dia. Ajar kami anak² kerja kebun dan tanam jagung…”

Baca buku sambil jaga lembu

Aku baca buku sambil jaga lembu dalam kebun getah! Kadang-kadang kawan-kawan aku gelak. Betul ka hang anak artis? Ada aku kisah? Mak abah ajar kami adik beradik mengadap dunia dengan berani. Hasilnya 4 orang guru dan seorang tentera. Kami dulu kecik h4ti dekat abah sebab abah jarang bawa kami jalan-jalan…”

Baju pun mak yang jahit

“Tapi la ni aku faham. Dulu kecil hati nak pakai baju macam artis mak tak bagi. Semua mak jahit sendiri. Mana nak jadi artis kalau mak jahit sendiri? Bila lepas SPM mak hantar aku pulak belajar jahit baju. Kecil h4ti bila dapat course Art & Design UITM mak tak bagi. Kalau tak, confirm aku lawan Rizalman! Mak tahu aku nak jadi macam artis. Nasib baik nooo…”

Abah tak berapa suka anak jadi penyanyi

Aku menyanyi di sekolah abah tak berapa benarkan. Tapi dia kata kalau boleh jadd macam Siti Nurhaliza takpa la masa itu nak kahwin dah. Buat kena jeling. Boleh, tapi kena disiplin. Abah kata kena layan macam buat bisnes. Kecut perut aku. Last sekali aku berteater dan menari hanya di MPRM…”

Abah suka kongsi rezeki dekat masjid

“Meman masa ada, adalah rezeki abah. Masa dapat banyak offer abah kongsi kat masjid. Mak aku favourite dia beli periuk belanga. Kami selalu buat kenduri dulu. Kalau raya, mihun sup gear box mak aku seperiuk besar, nak habaq! Barang emas tak beli sangat, tapi beli periuk yang macam standard nak buat katering!..”

Abah & mak tak ajar kami meminta2

“La ni kalau rindu kat mak, tengok ja la periuk mak tu. Memang mak tak tinggal gambar sangat. Tapi mak tinggal periuk dan mangkuk pinggan. Mak…pah rindu mak! Kami tak di ajar mewah dengan percutian, tapi kami di ajar cari duit sendiri. Usaha dengan tulang 4 kerat. Ada masa jatuh juga. Tapi jangan ajar diri meminta-minta, Hebat abah da mak mengatur kejayaan kami. Salute kat depa.Al-Fatiha buat abah dan mak. Rindu….”

Apabila membaca nukilan tersebut, boleh kita lihat banyak perbezaan industri hiburan yang dulu dengan sekarang. Meskipun dulu bayaran tidak sebanyak sekarang, artis-artis lagenda kita tetap berkarya kerana cinta mereka terhadap bidang seni.

Sekadar pengetahuan, Allahyarh4m meninggalkan seorang isteri dan lima orang anak iaitu seorang lelaki dan empat perempuan berusia antara 32 hingga 45 tahun dan 13 orang cucu.

Maidin berasal dari Bagan Lalang Butterworth dan kini menetap di Gurun.

Pada tahun 2009 Allahy4rham pernah dimasukkan ke Institut J4ntung Negara (IJN) kerana menghadapi masal4h j4ntung.

Dalam dunia lakonan, Maidin banyak berlakon drama-drama komedi termasuklah filem antaranya Anak Mami The Movie, Nana Tanjung dan Mami Jarum Junior.

Allahy4rham juga pernah memenangi Pelakon Pembantu Terbaik Anugerah Skrin (2001) anjuran TV3 untuk drama Pinang Durian.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Update Report

Sumber :jatimedia,portal islamik

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Leave a Comment