Punca Ali Puteh K4lah Sam4n Didedahkan. Hakim Beritahu Apa Yg Jadi Lepas 2 Hari Arw4h Abam Menlnggal

Demikian respons ringkas b4lu Allahyarham Abam Bocey iaitu Siti Norhidayah Mohd Ali selepas menang k3s sam4n fltnah yang dfailkan adik iparnya, Ali Puteh di Mahk4mah Sesyen Kuala Lumpur hari ini.

Katanya, dia juga meminta orang ramai menitipkan segala doa yang baik untuk diri dan juga anaknya, Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey.

“Doakan yang baik-baik untuk saya dan anak,” katanya dalam nada sebak.

Kenyataan fltnah yang dibuat oleh Ali Puteh terhadap kakak iparnya, Siti Nor Hidayah Mohd. Ali dalam laman sosial Instagram, disifatkan amat menjatuhkan marvah dan mengalbkan wanita itu lebih-lebih lagi dalam keadaannya yang baru kehil4ngan suami.

Mahk4mah Sesyen di sini hari ini berpendapat, kata-kata Ali Puteh yang ditujukan kepada b4lu Allahyarham Abam Bocey sangat mel4mpau sedangkan dia masih bersedlh dan kerlsauan untuk membesarkan anak yang masih kecil.

Ali, Keluarga Ajak Hidayah Bincang Pasal Harta Pada Hari Kedua Arw4h Pergi

Hakim Zulqarnain Hassan berpuas hati, pihak yang mengejar harta bukannya Siti Nor Hidayah sebaliknya Ali Puteh dan keluarganya kerana mereka yang mengajak wanita itu berbincang mengenai harta Abam Bocey pada hari kedua kematlan arwah.

Pada hemat beliau, Ali Puteh atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd. Ridzuan dan kakaknya, Sharifah Nor Wahidah berniat menguruskan harta Abam Bocey apabila mengambil telefon dan beg duit arw4h pada hari kedua kematlannya.

“Mereka seolah-olah tidak memahami kesedlhan isteri arw4h yang dalam dilema untuk mengharung masa depan dan membesarkan anak yang masih kecil dalam persekitaran yang tertek4n,” ujar hakim berkenaan ketika membacakan keputusannya.

Mahk4mah menyifatkan kata-kata itu amat ker4s dan mel4mpau seolah-olah isteri arw4h adalah spesies yang kerjanya mer0mpak harta orang tanpa hati dan perasaan.

Ujarnya, perkataan alb tersebut jika ditujukan sekalipun kepada pesaklt yang uzur dan terlantar di hospital, dia akan cuba bangun dan mempertahankan marvahnya.

Terdahulu, Zulqarnain memerintahkan Ali Puteh membayar ganti rvgi am RM60,000 kepada Siti Nor Hidayah kerana memfltnahnya dalam laman sosial Instagram, dua tahun lalu.

Beliau memutuskan demikian selepas membenarkan tuntutan s4man b4lu Allahyarham Abam Bocey terhadapnya dengan kos RM13,000.

Dalam prosiding sama, mahk4mah turut menolak tuntutan s4man Ali Puteh dan tiga ahli keluarganya terhadap usahawan kosmetik, Datuk Aliff Syukri Kamarzaman dan Siti Nor Hidayah berhubung satu temu bual yang disiarkan secara langsung menerusi akaun Youtube usahawan kosmetik itu.

Mahk4mah turut membenarkan permohonan Siti Nor Hidayah untuk mendapat perintah injunksi bagi menghalang Ali Puteh menyiarkan sebarang kenyataan berbaur fltnah terhadap dirinya.

Dalam keputusannya, Zulqarnain turut mendapati, Siti Nor Hidayah dilayan secara dingln oleh keluarga Ali Puteh berdasarkan temu bual dalam laman YouTube berikutan keengganan mereka pada awalnya untuk memberikan kunci kereta untuk ke klinik.

Ujar hakim itu, keluarga Allahyarham malah mencabut cuk4i jalan kereta selepas mengetahui Siti Nor Hidayah bercadang pulang ke kampung.

Pada hemat Zulqarnain, mahk4mah tidak menerima pembelaan plaintif-plaintif bahawa b4lu Allahyarham tidak boleh menggunakan kereta, mengambil wang dalam dompet atau menggunakan telefon atas alasan urusan harta pusaka belum dimuktamadkan.

SITI Nor Hidayah Mohd. Ali (tengah) hadir ke Mahk4mah Sesyen Kuala Lumpur bersama ahli keluarga bagi keputusan k3s sam4n fltnahnya terhadap Ali Puteh. FOTO/NORLIZAH ABAS

Beliau berpuas hati, tiada keterangan yang dikemukakan oleh plaintif yang menunjukkan wujud undang-undang bahawa sekiranya seorang suami menlnggal, isteri dil4rang sama sekali untuk menggunakan harta suami walaupun untuk kebajikan.

“Jika digunakan sekali pun kereta arw4h suami atau diambil wang suami untuk berbelanja, tiada apa yang mel4rang harta pusaka tidak boleh diagihkan atau diputuskan kerana ia boleh dipulangkan semula kemudiannya,” ujar Zulqarnain.

Mahk4mah turut berpuas hati, wang RM10,000 yang diambil oleh isteri arw4h bukan dimasukkan ke dalam akaun peribadinya, sebaliknya ke dalam akaun anaknya.

Zulqarnain turut berpuas hati, layanan dingln yang diterima seolah-olah menunjukkan Siti Nor Hidayah bukan ahli keluarga terbukti apabila isteri arw4h dikeluarkan daripada WhatsApp kumpulan keluarga arw4h.

Menyentuh penglibatan Aliff Syukri, mahk4mah berpuas hati usahawan itu tidak berniat jah4t untuk berk0nspirasi bersama Siti Nor Hidayah untuk memfltnah plaintif-plaintif kerana temu bual itu bertujuan membantu isteri arw4h.

Sehubungan itu, s4man keempat-empat plaintif dit0lak selepas mahk4mah berpuas hati mereka g4gal membuktikan tuntutannya terhadap Aliff Syukri dan Siti Nor Hidayah.

Ads by Kiosked
Kemelvt antara Siti Nor Hidayah dan keluarga tersebut tercetus selepas kematlan Abam Bocey atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar Syed Mohd. Redzuan pada 10 Februari 2020 akibat dem4m panas.

Pada Mei 2020, Siti Nor Hidayah memfallkan sam4n fitn4h terhadap Ali Puteh berhubung kenyataan yang dibuat pelawak itu di akaun Instagramnya yang antara lain menggambarkan dirinya seorang yang tidak bertanggungjawab.

Sementara itu, Ali Puteh bersama, bapanya, Syed Mohd. Ridzuan Syed Hassan, 67; arw4h ibunya, Sabariah Arshad, 63; dan kakak sulungnya, Sharifah Norwahidah, 44, memfailkan s4man fitn4h terhadap Aliff Syukri dan Siti Nor Hidayah pada Julai 2020.

Temu bual itu did4kwa telah menjatuhkan marvah, mengaibkan dan memfltnah Ali Puteh sekeluarga selaku plaintif. – UTUSAN

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Update Report

Sumber:rs7

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Leave a Comment