Tular rakaman wanita berhijab minum di pesta, sekali suara latar pula yang menarik perhatian ntizen

Baru-baru ini tular video di aplikasi TikTok yang mengejvtkan ramai ntizen di mana memaparkan seorang wanita berhijab berada di sebuah pesta.

RAKAMAN VIDEO DIBAWAH SEKALI

Namun, apa yang lebih mengejvtkan, ntizen mend4kwa wanita itu minum minuman ker4s dan pesta tersebut did4kwa berlaku di Langkawi.

Video tersebut turut disertakan kapsyen seolah mempersoalkan saf di masjid dijarakkan sedangkan pesta boleh berlangsung begitu sahaja.

Hasil tinjauan di ruangan komen, ada netizen mendakwa dia berada di tempat berkenaan dan mengatakan video berkenaan adalah benar-benar berlaku.

Lebih menjadi perhatian seorang netizen mendakwa dia pekerja di tempat berkenaan dan melihat wanita berkenaan namun takut untuk menegur kerana bimbang perkara buruk akan berlaku.

Dalam pada itu, ada yang meluahkan rasa bimbang dengan tindakan wanita berkenaan mengvndang b4la daripada Allah. Malah tindakan wanita itu yang berhijab disifatkan memalvkan agama.

Dah agak dah dia ni mesti viral

Ok je kot Kalau dia tak pakai tudung 

Apa kegunaan tudung tu?

Kesian Bab1 Yg Kena Pet1k

Tonton Video:


Hasil tinjauan di ruangan komen, ada ntizen mend4kwa dia berada di tempat berkenaan dan mengatakan video berkenaan adalah benar-benar berlaku.

Lebih menjadi perhatian seorang netizen mendakwa dia pekerja di tempat berkenaan dan melihat wanita berkenaan namun takut untuk menegur kerana bimbang perkara buruk akan berlaku.

Dalam pada itu, ada yang meluahkan rasa bimbang dengan tindakan wanita berkenaan mengundang bala daripada Allah. Malah tindakan wanita itu yang berhijab disifatkan memalvkan agama.

Islam har4m ar4k bersandarkan justifikasi kukuh, rasional

Sebagai negara majoriti orang Islam, gejala minum ar4k tidak seharusnya berlaku, terutama dalam kalangan umat Islam.

Namun, dapatan kajian menunjukkan masalah ini berlaku, malah lebih mengejutkan ia turut membabitkan pelajar dan generasi muda. Ini hakikat sukar diterima kerana hukum minuman memabvkkan jelas di sisi Islam, iaitu har4m.

Keteg4san Islam mengh4ramkan ar4k kerana kemvdaratannya adalah satu bentuk peraturan bersandarkan justifikasi kukuh dan rasional.

Dalam al-Quran, minuman memabvkkan dirujuk sebagai khamr. Dalam surah al-Maidah ayat ke-90, Allah SWT menggambarkan khamr sebagai al-rijs, iaitu k0t0ran atau naj1s yang termasuk dalam perbuatan sya1tan dan pencetus permusuhan (al-‘adawah) dan benc1-membenc1 (al-baghda’).

Hal ini berlaku apabila orang mabvk akan kehilangan kewar4san. Justeru, lahir pula perkataan dan perbuatan burvk yang menyakiti hati manusia.

Ia memungkinkan pembunvhan, pergadvhan, r0mpakan, kefas1kan, penyebaran rahs1a dan pengkh1anatan terhadap pemerintah serta negara seperti disebut dalam Tafsir Al-Maraghiy dan Tafsir HAMKA.

Justifikasi penghar4man ar4k turut disokong kajian ketika mengaitkan kesan bahaya pengambilan ar4k ke atas peminum dan persekitaran peminum serta masyarakat keseluruhan.

Ini termasuk kesan sosial dan ekonomi. Kesan sosial merujuk kos terpaksa ditanggung masyarakat dan persekitaran peminum, sekali gus tidak secara eksklusif ditanggung peminum ar4k sahaja.

Kos sosial lebih menjurus kepada kesan terhadap kesejahteraan masyarakat seperti kemal4ngan jalan raya, masalah di tempat kerja, kemisk1nan, kesihatan, keg4nasan rumah tangga dan kegag4lan melaksanakan peranan sosial terhadap keluarga.

Seterusnya, kesan sosial akan memberi impak negatif terhadap aspek ekonomi secara keseluruhan. Hal ini wujud kerana aspek sosial ialah unsur penting yang boleh mempengaruhi produktiviti dan mutu penghasilan kerja masyarakat serta negara.

Di negara ini, dapatan kajian dan kutipan data dibuat oleh Assunta, Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Kementerian Kesihatan (KKM) turut senada dengan dapatan kajian dilakukan pada peringkat antarabangsa.

Selain memburvkkan isu kemisk1nan dan menyebabkan rumah tangga p0rak per4nda, pengambilan arak juga antara penyebab berlaku kemal4ngan jalan raya di negara ini.

Menurut MIROS, pemandu mabuk 13 kali lebih berkemungkinan menyebabkan kemal4ngan berbanding pemandu tidak di bawah pengaruh alk0h0l.

Menurut statistik PDRM, bagi tempoh 2014 sehingga 2018, sebanyak 637 kemat1an berpunca kemalangan membabitkan pemandu memandu di bawah pengaruh alk0h0l direkodkan.

Berdasarkan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019 yang dibuat oleh Institut Kesihatan Umum KKM, 11.8 peratus penduduk mengambil alk0h0l dengan 45.8 peratus mengambilnya secara mvdarat atau sehingga mabvk.

NHMS 2019 turut melaporkan pengambilan alk0h0l juga menjadi penyebab kepada kemat1an akibat kemalangan jalan raya di negara ini, iaitu 17.6 peratus lelaki dan wanita (10.9 peratus); sir0sis hati (lelaki 16.8 peratus dan wanita 16.2 peratus) serta kanker (lelaki 2.2 peratus dan wanita 0.6 peratus).

Terdapat data kemasukan ke hospital di bawah KKM menunjukkan 48 peratus daripadanya akibat kecelaruan mental dan tingkah laku berpunca pengambilan substan psikoaktif berpunca pengambilan alkohol.

Islam menghar4mkan penganutnya meminum ar4k. Meskipun al-Quran mengakui manfaat yang ada pada ar4k, ia juga menegaskan mvdarat terhasil daripada pengambilan ar4k lebih besar.

Hikmah penghar4man arak mempunyai kaitan dengan aspek penjagaan akal atau hifz al-aql yang terkandung dalam maqasid (tujuan) syariah.

Apabila manusia hilang kewarasan ak4l, pelbagai kesan bvruk akan timbul. Daripada hanya kesan terhadap penjagaan akal, kemudaratan ar4k menular kepada aspek penjagaan agama, keturunan, jiwa dan harta.

Di sini impak negatif pengambilan arak dimanifestasikan, antara lain menerusi keg4nasan rumah tangga, kemalangan jalan raya, kemiskinan, pergaduhan, masalah kesihatan dan masalah prestasi kerja.

Dengan kata lain penghar4man ar4k oleh Islam bersand4rkan justifikasi kukuh, rasional dan boleh diterima orang berakal war4s tidak mengira agama.

Ar4k boleh menghilangkan maslahah atau unsur kebaikan dalam kehidupan manusia. Mungkin sudah tiba masanya kita melihat kembali aspek perundangan syariah dan sivil, peraturan penjualan dan penguatkuasaan berkaitan ar4k untuk melihat ruang yang boleh ditambah baik.

Ia untuk memastikan isu pengambilan ara4k dalam kalangan masyarakat dapat ditangani demi mewujudkan bangsa sihat dan sejahtera.

Penulis adalah Felo Pusat Kajian Ekonomi dan Kemasyarakatan, Institut Kefahaman Islam Malaysia

SUMBER: TikTok Captain Pujaan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Update Report

Sumber:MEDIA VIRAL

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Leave a Comment